Jump to content

Moto Zajednica

Remapiranje KTM EFI motora

Recommended Posts

  • Integrisan, 8120 postova

Prethodnih više nedelja malo sam se igrao sa remapiranjem mog KTM (690 enduro) motora. Pošto je postupak identičan ili gotovo identičan za gotovo sve KTM motore sa elektronskim ubrizgavanjem (2007+ god), kao i za još neke modele (Triumph, Benelli itd.), od opštijeg ;) je interesa, pa eto da podelim ovde, koristiće… :)

 

U mom slučaju stvar je počela iz čiste znatiželje i hobija, ali je na kraju ispalo da je dobro što sam ušao u tu priču. Motor je imao pogrešnu FI mapu (!!!), a rezultati koje sam na kraju dobio su veoma, veoma dobri, za moj ukus na ivici spektakularnog :lol:.

 

OGRADA:

U ovom kratkom prikazu neću navoditi svaki korak i svaku sitnicu, onaj ko se zanima za ovu tematiku neke stvari mora da zna i razume unapred. Generalno igranje sa mapama je rizično za vaš motor i to po više osnova (flešovanje ECU, presiromašne ili, naročito, prebogate mape, opasan odziv gasa itd. itd.).

 

U tom smislu sve što radite, radite na svoju odgovornost i ja vam nisam kriv ako nešto zeznete na bilo koji način, kao i ako to dovede do bilo kakvih posledica po vas ili vaš motor.

 

Rekoh i spasih dušu :lol:

 
  • Hvala 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Da počenemo sa malo teorije. Samo malo ;), radi opšteg razumevanja:

 

Elem, kao što verovatno znate KTM motori imaju veoma karakterističan EFI sistem (Keihin), drugačiji od većine ostalih motora. Koristimo TB (throttle body) sa dva ECU! U tom smislu “mapa” za naš motor podrazumeva u stvari dve mape: EP mapu i FI mapu. Zato što jedna centralna jedinica kontroliše AFR (odnos vazduha i goriva u smesi) i paljenje, dok druga centralna jedinica kontroliše gas, kroz ride-by-wire sistem (u mom slučaju to je “polu” ride-by-wire sistem, budući da je moj konkretan 690 enduro model 2010. god. Mada i ti modeli 2008-2010. imaju već sve one lepe kontrolabilne poslastice :takoje:!).

 

Usput, a biće nam potrebno, model 690 enduro/R/SMC/SMC R, a verovatno i ostali… ima jednu sjajnu stvar: selektor ispod sedišta kojim birate jedan od 4 moda. Od toga tri moda su potpuno konfigurabilna (nazvaćemo ih kao i KTM: Standard, PErformance i Soft - mada možete da definišete bukvalno bilo šta, videćete kasnije), a četvrti je mod predviđen za korišćenje sa lošim gorivom. Ovo je super, jer u svakoj mapi možemo da definišemo ponašanje za svaki od gornja 3 konfigurabilna moda, dok onda na samom terenu veoma prosto vršimo izbor rada (iako se selektor nalazi ispod sedišta, relativno lako ga je izvući na upravljač, ako se neko baš loži na to ;)).

 

Dakle, da skratim priču - kada kažemo “mapa” za KTM, mislimo ustvari na dve mape (EP i FI). VAŽNO (!!!): Uvek i samo u kompletu! Uvek i samo uparene! Pri tome, radi podsećanja:

EP mapa definiše odziv sistema na naše okretanje komande gasa. Znam da je većina ljudi navikla na tradicionale sajle, ali ovo je upravo sjajno, jer je toliko konfigurabilno da je očaravajuće, videćete!

FI mapa kontroliše trajanje pulsa ubrizgavanja goriva (izraženo u mikro sekundama), dakle AFR. Uzgred: pazite koji filtar za vazduh koristite i da li ste modifikovali poklopac istog. I to je od ključnog interesa i treba modifikaciji prilagoditi mapu. Ako povećate dotok vazduha radikalno (modifikacijom poklopca filtra), a ostavite isti impuls => eto siromašnije smese (ode i preko default tanušnih 14,7:1). AFR definišete u F i L tabelama FI mape. U I tabelama kontroliše paljenje.

 

Treba napomenuti da ću ja modifikovati ponašanje motocikla samo onda kada mi je to zaista od interesa, tj. u “open-loop” fazi. Vrlo lako je isključiti closed-loop za stalno (isključivanjem ili fizičkim skidanjem O2 senzora), ali smatram da je to potpuno bezveze! Kada vozimo konstantno, zašto da se lišimo sistema koji čuva planetu i naš džep forsiranjem smese na siromašan AFR od 14,7:1? Neka ga, tada i onako ima malo veze… onda kada nam zatreba bogatija smesa, npr kada ubrzavamo, tada ćemo primenjivati promenjene tabele. Uostalom, mod br2 (“Performance”) podrazumevano isključuje O2, pa kada bih da vozim uvek u “open-loop” fazi, lako je da se prebacim… Dakle, ostavljam O2 senzor! Ovo se razlikuje od scenarija po Internetu, ali za sada stojim iza ove odluke i smatram je ispravnom. Boljom neko utepati “closed-loop” u svim modovima, za stalno. 

 

Za podsećanje, evo kako radi klasičan closed-loop ECU (uzgred, za ostale: kako da znate da li uopšte imate closed-loop? Lako, prosto pogledajte imate li O2 (tzv. “lambda”) senzor na izduvnoj grani):

 
Closed Loop.jpg
 
Bez ovog razmatranja možda i možete, ali opet - pomaže ako znate šta radite… ;)
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Šta nam treba za igranje sa mapama?

 

Osim EFI motocikla ;), još i:

 

1. TuneECU softver. Softver je potpuno besplatan, zaista dobar i stabilan i, ne najmanje važno - veoma udoban i produktivan za testiranja. Možete ga naći na: http://www.tuneecu.com . Ne zaboravite da donirate neku kintu! Ako vam koristi, lepo je da pomognete programere da nastave da razvijaju proizvod, treba će vam i sledeći put. Znači: ne budi stipsa, ako imaš za motor i gorivo, imaš i desetak evrića za donaciju! ;)

 

2. Windows OS. Na žalost, i to mu je verovatno najveća mana, TuneECU radi samo pod WIndowsom. U mom slučaju Win je podignut pod virtuelnom mašinom i to je jedini način ako koristite neki drugi OS.

 

3. ODB2 kabl za povezivanje računara sa motorom. Plus dodatni interfejs za vaš motor (može da se pravi, jednostavno je, ili da se kupi).

 
Tune0.jpg
 
tune0b.jpg
 
 
Uzgred, TuneECU je nezamenljiv i za dijagnostiku, tako da vam sve ovo svakako treba - ne samo za remapiranja...
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Dobro, da krenemo na posao:

 

Nakon instalacije softvera i povezivanja motocikla i računara, trebalo bi da imate funkcionalan sistem. Prvo što po meni treba da uradite je da pročitate obe mape iz motocikla i sačuvate ih na disku, za slučaj da nešto zeznete kada krenete da menjate stvari  ;):

Tune0c.jpg
 
Još jednom: bekapujte mape! 
 
Pri tome, pažnja: čitanje mapa iz oba ECU motocikla traaaaje! FI mapa oko 10 minuta, a EP mapa oko 30 minuta! Ovo znači da morate da uradite jednu od dve stvari: ili izvadite osigurač glavnog fara (jedini 15A osigurač u mom slučaju, pa ga je lako prepoznati) ili, još bolje - vežite motocikl na pametni punjač akumulatora. Nemojte ovo shvatiti olako. Ako ispraznite akumulator i isti zvekne dok kasnije flešujete mape, baj-baj motociklu! ;) (ok, nije baš uvek beznadežno, ali zašto da imamo probleme?)
 
Dakle, pročitali smo i na sigurnom sačuvali obe mape.
 
Evo kako izgleda EP mapa za moj model:
Tune3.jpeg
 
U mom slučaju ovde sam naišao na nešto veoma neočekivano. U motociklu je bila odgovarajuća EP mapa za taj model (KM765EU0800215EPMap.hex, vidi sliku gore), ali je FI mapa bila za model ograničene snage (!?), tj. KM765EU0800251FIMap.hex:
Tune1.jpeg
 
Povezao sam ovo sa činjenicom da je prethodni vlasnik vozio motor u Soft modu, očigledno mu je neko ubacio FI mapu za power restricted model, misleći da će tako da dodatno umiri motor. Inače je to greška, gornje FI mape su iste ;), mada sam ja bio dosta iznenađen i kao prvi korak odmah flešovao originalnu mapu (vidi sliku gore).
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Konfigurisanje odziva komande gasa, tj. dorada EP mape:

 

Nikako mi se nije sviđala logika originalne KTM mape u modu br. 3 (tzv. "Standard" mod, tj. mod u kome ćete provoditi najviše vremena najverovatnije). Em odziv gasa nije linearan, em je totalno izokrenuta logika: na početku je gas veoma osetljiv, a onda pri većem otvaranju postaje manje osetljiv. Plus, ne daje mi punu snagu, na punom otvoru komande. Ok, razumem zašto su to napravili, ali mi se ne sviđa.

 

Ja sam hteo obrnuto! Na malim procentima otvora gasa, dakle kada sam u komplikovanoj situaciji na terenu npr, želim da gas bude "mek", da sporije reaguje. Da ne dolazi do slučajnog skakanja motora ili neplaniranog odlaska u obrtaje (ako sam uspeo da pritisnem kvačilo). Nakon toga, npr. negde od 2/3 gasa želim da komanda bude agresivna, sva je prilika da baš tada vozim agresivnije, zar ne?

 

Dosta sam eksperimentisao i evo šta sam uradio. Veoma sam zadovoljan rezultatom, kako to izgleda u vožnji:

 

Tune10.jpeg

 

Tune9.jpeg

 

Dakle, ovo gore sam postavio za "Standard" mod.

 

"Performance" mod (mod br.2) nisam dirao. Zaključio sam da mi u agresivnoj vožnji veoma prija, u stvarnosti. Komanda gasa je skoro potpuno linearna, ide do pune snage. Veoma osetljiva, ali lepo se ponaša. Jedina mana je što je opasno na terenu, ali zato sam već napravio gore prikazan modifikovan standard mod, neuštrojene snage.

 

Ni "Soft" mod (br. 1) nisam dirao - mada mislim da ću ga menjati. Previše su ograničili komandu, pri punom otvoru gasa ne daje ni 50% zaista. Ne vidim bilo kakvu korist od toga. Za sada sam ostavio za slučaj asfalta i kiše, hajde dok skroz ne upoznam motor, ili ako nekome pozajmim krug biće u tom modu :lol:, ali planiram da mod br.1 iskoristim za neku "RPM relative" mapu gasa, tj. mapu gde će odziv komande zavisiti od broja obrtaja... Igraću se sa tim.

 

NAPOMENA: nakon flešovanja EP mape obavezno je izvršiti kalibraciju komande gasa. Procedura kalibracije je sledeća:

 

1. Nakon uspelog flešovanja EP mape, ne raskidatiu vezu sa računarom, samo isključiti ključem motocikl.

2. Sačekati 10-ak sekundi i uključiti motocikl (ne paliti motor)

3. Lagano otvoriti komandu gasa do punog otvora i onda polako vratiti do 0. Pri tome možete u TuneECU preći u dijagnostički mod i gledati vrednosti otvaranja komande (sasvim očekivano je da vrednost bude između 1% i 99%, tj. da možda ne vidite vrednosti 0 i 100)

4. Nakon toga ponovo ključem isključiti kontakt.

 

Edit: naravno, kalibracija komande gasa može da se izvrši i bez veze sa računarom. Veza je tu samo ukoliko želite u dijagnostičkom modu da vidite vrednosti otvaranja komande. Računar ne znači baš ništa za samu kalibraciju.

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Konfigurisanje AFR (odnosa vazduh-gorivo u smesi), tj. dorada FI mape:

 

Evo kako izgleda originalna FI mapa za moj model:

 

Tune4.jpeg

 

Obratite pažnju na levu kolonu, da objasnim važne tabele:

 

F tabele (3 tabele, po jedna za svaki od konfigurabilnih modova) su podmapa definisanja AFR smese u odnosu na poziciju komande gasa (u %) na određenom broju obrtaja motora (rpm). Vidi sliku gore. F mape aktivne su na visokim opterećenjima motora.

 

L tabele (opet ih ima 3, za svaki mod po jedna) su podmapa definisanja AFR smese u odnosu na MAP (apsolutni pritisak u izduvnoj grani). Koriste se, dakle, na niskim opterećenjima motora.

 

I tabele - definišu paljenje. Nema potrebe da ih dirate, u smislu igranja sa smesom. Samo je bitno da znate da je i ovo potpuno konfigurabilno ovako softverski, laganica! ;) Setite se kada zatreba...

 

Misteriozna ;) F-L switch tabela, tako mistifikovana po Internetu, nije ništa drugo nego tabela kojom definišete granične vrednosti od kojih su aktivne F tabele, a do kojih su aktivne L tabele. Zašto kažem misteriozna? Zato što je na Internetu veoma popularan trik gde ljudi ovu tabelu definišu na vrednosti: 10,10,0,0,0,0,0 , pri čemu nemaju pojma da su tako praktično isključili L tabele i samim tim izgubili adaptivnost smesa u odnosu na npr. senzor vazdušnog pritiska itd, pa se čude kada motor radi drugačije na nekom prevoju :lol:. Taj hak je jedna od najglupljih grešaka, a tako je raširen na net-u i jedan je od glavnih hakova kojim ljudi rešavaju razne probleme... tj. "rešavaju" :lol:

 

 

Dakle, sada kada znamo teoriju, da pređemo na doradu:

 

F i L tabele možete da menjate pojedinačno, ćeliju po ćeliju, ili po blokovima ćelija, a možete i korišćenjem F-trim tabele:

 

Tune5.jpg

 

Na taj način, možete odjednom da promenite F tabele za sva 3 moda, a možete da promene primenite i na L tabele:

 

Tune6.jpg

 

Generalno gledano, sve F i L tabele u svim modovima u stacionarnom stanju, kada nađete svoj trim, imaće iste vrednosti. Setite se šta sam rekao  ;). Ipak, važno je znati da možete da koristite i različite tabelei u jednoj istoj FI mapi, potpuno je na volju. Ja sam to veoma koristio za testiranja, pa sam eksperimentisao sa različitim vrednostima obogaćivanja smese u različitim modovima, kako bih smanjio broj flešovanja ECU i tako dobio na vremenu! Mnogo dobar trik, samo promeniš mod ispod sedišta i već u istoj vožnji testiraš drugu smesu! :takoje:

 

Ja sam dosta eksperimentisao, što savetujem i vama, budući da ne postoje dva ista motora. Na kraju, na moje prilično iznenađenje - moj pozadinsko/ušni-dajno :lol: ocenio je kao najbolju opciju linearno obogaćivanje smese za 4%. Iznenađenje je bilo, jer je teoretski očekivan sweet-spot 6%. Naravno, pravo testiranje bi bilo samo na dinamometru, ali nemam uslove za to. Bilo kako bilo, evo dobitne mape u mom slučaju:

 

Tune7.jpeg

 

Zanimljivo, kunem se drugom Titom :lol:, posle nekog vremena zaista na zvuk počnete da primećujete kada je smesa presiromašna... još prilikom 15-minutne kalibracije.

 

NAPOMENA: posle svakog flešovanja FI mape neophodno je uraditi 15-minutnu kalibraciju. Procedura je sledeća:

 

1. Potpuno hladan motor (pogledajte u dijagnostičkom modu temperaturu motora: ne sme da se razlikuje od senzora ambijatalne temperature), uključite "na ključ". Ne dodajte gas!

2. Bez dodirivanja komande gasa, pustite da motor radi 15 minuta.

3. Nakon 15 minuta, na ključ ugasite motor.

 

Potpuno normalno je da motor za tih 15 minuta dolazi do maksimalne temperature rashladne tečnosti, kada se pali ventilator, pa se ista malo ohladi, pa se gasi ventilator i tako u krug. Biće nekoliko iteracija:

 

20160426_175801.jpg

 

U stvari i poenta te kalibracije je da motor prođe kroz ceo dijapazon temperature rashladne tečnosti i da ECU odradi svoju magiju prilagođavanja. Period od 15 minuta je malo prenaglašen upravo da bi se izvesno zagrejao do max. ;)

 

Prilikom ove "15-minuta" kalibracije, motor može, a ne mora, da ostane povezan na TuneECU. Ako je povezan, brže će vam proći vreme, gledaćete podatke u dijagnostičkom modu. Pazite pri tom da ste na dobro provetrenom mestu, za 15minuta u zatvorenoj garaži ubiće vas čak i jedan cilindar :lol:!

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Pitanje ekologija vs performanse :) (tj. pitanje SAI i O2 senzora): 

 

Već sam elaborirao zašto smatram da O2 senzor ostaje uključen! Stojim iza toga.

 

Sa druge strane, jer nisam zeleni fanatik, SAI (secondary air injection) isključujem, upravo zbog performansi. Testirao sam i ovako i onako, zaista motor mirnije radi sa isključenim SAI. 

 

Evo gde to definišete:

 

Tune8.jpeg

 

Primetite da je screenshot napravljen još u trenutku dok sam sledio Internet "best practice" da isključe i O2. Zaista se kasnije pokazalo da ne dobijamo baš ništa sa tim, pogotovo što imamo mod br. 2 u kome je O2 podrazumevano isključen, pa kada hoću bez closed-loop, može...

 

Za SAI jbg, obećavam da ću svoj CO2 footprint u ostalim sferama života smanjiti tako da kompenzujem veću emisiju štetnih gasova koju emitujem iz jednog cilindra :). Zaista motor radi bolje bez... 

 

Napomena: SAS (SAI) sistem ne morate fizički da ukljanjate. Ovim softverskim isključenjem ECU ga više ič ne zarezuje i ne smeta ništa...

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Kako se flešuju mape?

 

Rekli smo gore šta treba od opreme, koje predostrožnosti su potrebne. Da pređemo sada na stvar...

 

Najpre, evo kako izgleda dijagnostički port na KTM-u. Primetite da konektor ima poklopac koji ga štiti od prašine, nekoliko drugara nije znalo da se to skida i onda veselje  :na_glavi::

 

20160426_171441.jpg

 

Prilikom povezivanja, obratite pažnju: može da se nabije naopačke, a onda verovatno sledi lom žabice.

 

Još jednom: obavezno je da računar ima napajanje, a motor da ima ili isključen far ili da je vezan na punjač akumulatora:

 

20160426_173623.jpg

 

I onda sledi samo flešovanje:

 

20160426_173935.jpg

 

Ovo je kritičan trenutak cele operacije! Ako iz bilo kog razloga veza TuneECU-ECU bude prekinuta, imate veliki problem pred sobom...

 

Odlična stvar je što TuneECU dozvoljava da mape editujete, igrate se sa njima i pregledate dok ste "off line", tj. dok niste vezani za motor, već ste u udobnosti doma svog ;). Kada ste spremni, odete do garaže i sve obavite veoma brzo. Dobro je i što flešovanje traje neuporedivo kraće nego čitanje mapa sa motora, za obe mape dovoljno je tek po nekoliko sekundi!

 

NAPOMENA: nije važno koju mapu flešujete prvu: EP ili FI. Možete i da flešujete samo jednu, dok druga ostaje ona koje je u svom ECU (sećate se, imamo dve centralne jedinice!). Bitno je i veoma važno da su EP i FI mapa uparene i da obe postoje! I da ponovim: posle flešovanja EP mape, obavezna je kalibracija gasa. Posle flešovanja FI mape, obavezna je "15-minuta" kalibracija. 

 

Srećno!

 

Na kraju priče, imaćete jedan srećan motor, koji radi kako treba, a ne kako je regulativa EU zamislila:

 

20160426_175552.jpg

 

A garantujem da ćete i vi biti srećni, em ste popravili reakcije svog motocikla, em ste naučili da ga kontrolišete u potpunosti i prilagodite ga svom ukusu. Igrajte se.

 

:zdravo:

  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 142 postova
  • Lokacija: Zlatibor
  • Motocikl: KTM 1290 SUPER ADVENTURE S

I samo da napomenem još jednu stvar! TuneEcu postoji i za Android, može se skinuti sa Play store-a, košta oko 10€. Radi samo kao diagnostika. Ne mogu se menjati mape preko Androida ali je cool stvar da uvek imaš diagnostiku sa sobom...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 642 postova
  • Lokacija: Sremska Mitrovica
  • Motocikl: Honda CBR 954

I naglasi ljudima i objasni zasto je veoma pozeljno da se ima sonda sirokog opsega da ne bi napravili problem

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Još malo sam se igrao sa mapama gasa.

 

Drastično sam promenio po meni prekonzervativnu mapu u Soft modu, pojačao odziv gasa na početku, pojačao max snagu na 2/3 pri punom otvaranju komande i ukinuo, po meni, nepotrebna limitiranja na pojedinim rpm. Sada je soft mod upotrebljiv, ideja je da bude korišćen na komplikovanom terenu.

 

Evo kako je izgledao original:

EPsoftorig.jpeg

 

A, evo kako izgleda Soft mod posle promene:

EPsoft.jpeg

 

 

 

Sada sva tri moda izgledaju ovako kao dole, po meni veoma lepa raspodela (za sada, po mom ukusu :)):

 

Standard mod, do pune snage, ispeglana kriva u odnosu na original:

EPstd.jpeg

 

Performance mod, agresivan odziv gasa u svim režimima, poteže odmah jako:

EPperf.jpeg

 

Soft mod, već elaboriran ;):

EPsoft.jpeg

 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 56 postova

Svaka cast Severiane,

 

igrao bih se i ja sa mapama al kako nemam mogucnost dino testa onda nisam ulazio u to jer svaki motor je drugaciji
Najvise bih volio da umirim motor/gas pri malim brzinama i malim otvaranjima gasa jer vozim 990 a on bas voli da cima.

 

Nekoliko pitanja pocetnickih
1. Da li su ovo modovi koji ima tvoj motor (kada prebacis u neki drugi mod) ili kad motor to automatski odlucuje i prebaca?

2. Kako konkretno editujes mapu?

3. Sta znace ova tabelarna kolona sa svim ovim bojama u TuneECU?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Odgovori:

 

1. Da, to su modovi na mom motoru koje sam biraš, po želji. Ja sam ih namestio (vidi postove gore) da budu logički: soft, standard i advance mod. Osim toga postoji i mod za "loše gorivo" i njega ne možeš da edituješ kao ova prethodna tri.

 

2. Edituješ gore prikazane tabele vrednost po vrednost (nazovimo to: "direktne promene") ili odjednom "relativnim pomerajem", na gore opisan način. Oba načina svode se na isto, direktno je bolja kontrola, relativno je brže (ako dobro razumeš šta radiš).

 

3. To je tabelarna reprezentacija mape. Grafička reprezentacija su gore prikazani grafici. Tabele edituješ, grafički brže sagledavaš šta si uradio. Boje ti pomažu u tabelarnom prikazu.

 

Ipak, treba malo vežbe za TuneEcu. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 791 postova
  • Lokacija: Beograd, Palilula
  • Motocikl: Honda CBR1000RR 2005, Honda CBR600F4 1999, KTM 950SMR 2007

Taman sam hteo da te isprozivam za bootcamp kad ono parallels :)

 

Zanimljiva tematika. Gore si napisao 2007+. Da li to ukljucuje 2007? Ako ukljucuje hteo bih da dodam da je moj 2007 godiste a karburator je.

 

U nekoj drugoj temi bi mogao da napises zasto si sa GS presao na KTM 690 ili si vec napisao a ja to propustio.

 

@bocca_bastard - ocigledno nisi video kako PHP izgleda kada ga pise neko ko nema pojma, daleeeeeeeko od jednostavnog koda :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8120 postova

Zavisi od modela, za neke je od 2007+, stvar o kojoj pričamo ovde je dosta šira od modela 690 enduro.

 

Inače, nisam prešao na ktm 690 sa bmw-a, isti je dodatak uz gs-a... Moram da priznam da se još od dečačkih dana nisam sa nečim toliko zabavljao kao sa ovim 690 enduro.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja