Jump to content

Moto Zajednica

SUZUKU GS500F - Problem sa kvačilom za paljenje

Recommended Posts

  • U prolazu, 36 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: SUZUKI GS500F

Problem se javio u vidu relativno glasnog lupanja-kucanja u motoru na osnovnom broju obrtaja (ler gas),prilikom povećanja br.obrtaja isti bi nestao. „Stetoskopom” koji je u mom slučaju bio malo duži odvrtač (šrafciger) sam uspeo locirati  (ili sam samo umislio da čujem razliku u intenzitetu kucanja) izvor te buke nagde na donjoj levoj strani motora.Možda je u lociranju izvora te buke više pomogao Google,nego moj stetoskop sa ušima,ali to sada više nije bitno.

Dijagnoza posle moga „stručnog” pregleda je bila: Postoji neki problem na kvačilu za paljenje motora ili na generatoru. Pošto  je motor palio i punio normalno nisam verovao da je u pitanju neki veći kvar. Znači ako ne želim da postane veći moram ga rešiti.

Tako je počela ova priča.

Ovo je pacienat

 

Slika%2001_zpsqb1anise.jpg

 

Instrumenti za lečenje:

Slika%2002_zpshqhwxnox.jpg

 

-Imbus ključ 4 , 6

-Okasti ključ 8 , 17

-Radapciger (TROKRAKI)+(ključ za skidanjefiltera za ulje)

-Moment ključ

-Odvrtač po potrebi

-Nožić (po potrebi za odvajanje zaptivača)

 

-Krpa,pucvol, neki odmašćivač,posuda...itd..

 

Demontiramo ukrasnu plastiku usmerivač vazduha-oklop,da bi stigli do sledeće tačke.

 

Sledeći potezi (slika 2) su demontaža              

-Poluge menjača.(1) vijak(1a) istog izvadite skroz da bi mogli da svučete polugu sa osovine.                               

-Dekle od mehanizma za aktivaciju kvačila(2). Vijci nisu iste dužine (2a,2e =70mm 2b=45mm 2c=55mm 2d=40mm).                                  

-Poklopac (4) nepotrebno skidati,ide zajedno sa (2)        

 

Slika%202_zpsq8tfmrvz.jpg  Slika%202-1_zpsufgfikyl.jpg

 

Dekla (2) vezana žicom za ram motora (slika 2.1),da mi ne smeta u daljem radu.

 

-Sledi razdvajanje kablova generatora.Ovo nije neophodno,ali je dobro pošto onda posle demontaže možete skloniti deklu (3. slika 2).

Slika%203_zpsgogteqga.jpg

 

Slika%203-1_zpsfoeyjrbe.jpg

 

To je kabel sa tri žute žice (slike 2.1 , 3  i 3.1), vidi se  kako visi preko pogonskog lančanika,a na (slici 3) se vidi njegova spojnica sa ostatkom instalacije (pored ili iza akumulatora)

Ako  razdvajate generator potpuno od instalacije (što je moja preporuka) obratite pažnju na  „šelnu“ koja drži kabel iznad pogonskog lančanika(slika 3.1).Na nju NIKAKO nemojte zaboraviti prilikom završnih radova,da kabel u toku korišćenja vašeg ljubimca kojim slučajem ne dospe do lančanika i lanca.

 

E ,sada pošto ste sve lepo pripremili, postavili neku posudu ispod motora i stavili neku letvicu  dvadesetak milimetara debljine ispod nogara (da bi se motor malo nagnuo na drugu stranu,manje će ulja iscureti)

Odvrnite vijke od dekle (3, slika 2),povadite sve sem 3-4 komada,njih odvrnite samo nekih 5-6mm.Probajte odvojiti deklu,ako neide pomozite sebi.

 

(Slika 4) Vilastim ključem blago pomerite deklu,koja će se odvojiti ali samo nekih 5mm (pošto ste ostavili ona tri vijka na mestu) Ova „komplikacija” je rađena iz prostog razloga da bi se izbeglo kidanje zaptivača od dekle,koliko god je to moguće.Ako poskidate sve vijke veća je šansa da se pokida zaptivač iako dekla baš i neće sama tako lako da se odvoji,pošto ga drže magneti od rotora generatora.Posle ovoga proverite kako stoji zaptivač,i ako se negde zalepio odvojite ga pažljivo nožićem.

(Slika je rađena posle montaže,da vas ne bune ona dva šrafa koja se vide a stegnuti su).

Inače ovaj šraf (2.) iznad ključa je jedan od onih koje sam ostavio prilikom demontaže.

 

Slika%204_zpsgvvtrvam.jpg

 

Tu (Slika 4) se vidi i jedan trn (1.) njega nije potrebno da vadite da ga nebi zagubili,inače on aktivira kvačilo (ali ne ovo naše za paljenje).Prilikom skidanja dekle osetićete blagi otpor,sa tendencijom iste da se vrati u svoj položaj,to je normalno zbog magneta na rotoru generatora.Kada pažljivo skinete deklu ako može sa zaptivačem zajedno,vaš ljubimac bi trebao da izgleda ovako nekako. :ups: 

 

Slika%205_zpszmxsilbx.jpg

 

Slika 5

 

(1.) Dekla sa statorom generatora i zaptivačem.

(2.)  Rotor generatora sa magnetima u sebi (montiran na radilicu).

(3.) kvačilo za start motora

(4.) zupčasti par povezan sa elektropokretačem (anlaser)

 

Znači tu se negde krije izvor mojih problema.

Ovaj sklop ( 3. kvačilo za paljenje) je inače jedna interesantna stvarčica, omogućava da upalite motor a kada on proradi osigurava da se ne ošteti el.pokretač.Isto kao zadnja glava kod biciklova,kada okrećete pedalu vi preko kvačila prenosite obrtaje na točak,a posle kada prestanete sa okretanjem pedale ,točak nastavi da se vrti slobodno i ne utiče na pedalu.

Pošto sada sve znamo možemo pristupiti demontaži.

U nedostatku namenskog alata,trebaće nam ključ za skidanje filtera za ulje i gedora 17 ali nemojte koristiti „račnu“ od kompleta pošto je zavrtanj koji treba popustiti zategnut sa momentom od 110-130Nm (brat bratu oko 13 kila )

 

Na (Slici 6.) vidimo sve što je potrebno.Postavljanje i vrstu alata. Preporuka je da koristite ovakav alat za skidanje filtera a ne onaj sa lancem.Obratite pažnju na nekoliko stvari:

 

1.Ključ za skidanje filtera postavljen što bliže unutrašnjoj strani magneta (rotora)

2.Ručka ključa oslonjena na nosač bočne nogare (ili kako se već zove)

3.Šuplja osovina koja nosi dva zupčanika može da se vadi,ili da ispadne - ostavite je tamo gde jeste.

4. Gorespomenutu daščicu koja obezbeđuje da motor bude malo nakrenut na drugu stranu,i da vam iscuri manje ulja.

5. U posudi ispod makine vidi se koliko je ulja meni otišlo u propast.  ;) 

 

*** SETI SE: Proveri nivo ulja posle završenog posla i po potrebi sipaj. ***  :tras2: 

 

Slika%206_zpsm6scjoas.jpg

 

 

Lepo,popustili smo vijak (OK17) koji drži magnet na radilici idemo dalje za iste novce. Sada ako imate originalni alat za demontažu izvadite vijak skroz  pripremite alat pa navalite.

 

Ali ako nemate original alat za demontažu,odvrnite dotični vijak (OK17) samo toliko da izađe (da se odvoji) 3-5 mm od magneta.Toliki razmak će biti dovoljan da se magnet oslobodi a ne padne prilikom demontaže,pa da dođe do nekog oštećenja.Tu dolazimo do tačke kada radapcigerom treba da skinemo magnet sa konusa radilice. Nažalost ovaj deo iz nepoznatog razloga nisam slikao,ali postavljanje alata i sam postupak mislim da i nije komplikovan,i sada možete koristiti ključ za skidanje filtera,samo ga obrnuto postavljate,pošto ćete sada zatezati vijak od radapcigera. Budite spremni da se ovaj deo teže predaje nego što bi čovek pomislio za konusno naleganje,ali u suštini nije strašno.I nemojte se uplašiti kada jednog momenta pri demontaži čujete reletivno glasno TAK...KLAK..kako god vam se čini to je gotovo siguran znak da je pametniji popustio,tj. magnet iliti rotor generatora od vašeg ljubimca.Ako je to slučaj super,sklonite alat izvadite dotični vijak,i ceo sklop kompletno bez razdvajanja skinite sa radilice i pažljivo odložite,ali zasad nije problem ni ako baš ne siđu sva tri  (magnet-kvačilo-zupčanik) dela zajedno.

 

No sve u svemu ja sam se poslužio sa malo pomoći u ovoj operaciji skidanja magneta sa radilice,sa jednom pripremom  Slike 7. i 7.1 a ona mi je poslužila da drži vreteno radapcigera po sredini vijka od magneta (da ga drži u pravcu)

„Priprema” je jedna starija gedora 17 sa ubačenim imbus vijkom M8 Kao na slikama)

Slika%207_zps6o3znp13.jpg        Slika%207-1_zpsyhid0e5t.jpg                                                                          Slika%208_zpsxgfwce1s.jpg

 

 

                                                           Za sledeće (nedaj bože) skidanje sam se pripremio na sledeći način.  Dao sam zabušiti glav vijka na strugu.Slika 8.

 

 

Sklop koji ste demontirali izgleda kao sledeća slika 9. (bez žice za vezivanje). Okrenite ceo sklop sa magnetom na dole (ili sa zupčanikom na gore kako god se vama više dopada). Ako je ikako moguće trudite se da mesto na kojem radite bude čisto i naročito bez metalnih opiljaka.Pošto magnet kao što znate ima tu za nas sada nezgodnu osobinu da obožava sve što ima u sebi Fe (u prevodu gvožđe).   :)

 

Slika%209_zpshobckt1c.jpg

 

Pošto ste obavili ovaj deo posla lepo izvucite zupčanik (na gore) iz kvačila.Dolazite do tačke gde se vidi Slika 10. kvačilo pričvršćeno na magnet (rotor generatora) sa 3 imbus vijka M8 . Sva tri vijka su bila labava. (Slika rađena sa već zamenjenim vijcima,kod mene su bili 8. 8)

 

Slika%2010_zpskzk3hsjv.jpg

 

 

Sada možete uz upotrebu LOCTITE-a zategnuti ova tri „krivca” za sav ovaj posao, sa 20Nm (fabrički podatak),vratiti zupčanik i potom ceo sklop na mesto i zatvarati ovaj slučaj.

Uzročnik je pronađen,osuđen,postavljen na mesto,sa svim ostalim elementima, postezano,provereno ulje. Ključ u bravu ,pamet u glavu....palim.

Bravo završio sam,i posle nekoliko kila kilometara ajde sve nanovo(velika verovatnoća),a može se desiti i nezgodnija varijanta,da neće davati znak da nešto nije u redu,nego će se ta dotična tri vijka pokidati pa će u tom slučaju morati neko da vam gurne (mislim motor) da upali....pa u vožnju. 

Ja lično nisam pristalica „brzih” i kusih rešenja,pa ako sam već dovde dogurao,odluka je pala (na teme) da se malo dublje pozabavim sa ovim mališom i njegovim marifetlucima.

Shodno mom stavu,nisam stezao ta tri vijka nego sam ih odvrnuo,i odvojio kvačilo od magneta.Moja vam je preporuka da pošto ste izvadili 3 vijka komplet sklop okrenete,sada sa kvačilom na dole,u suprotnom će vam se najverovatnije raspasti na sastavne delove. 

 

Slika%2011_zpsloy3czww.jpg    

 

E ovo je naše kvačilo,Slike 11. i 12. vide se valjci (5) i osovinice/trnovi/ klipčići (7) koji u sebi imaju opruge,(6)ako je ikao moguće nemojte ih pogubiti Levi (na slici) deo je zatvoren ovom pločom (11), i na sve to dolazi magnet (Slika 13.). Konusni otvor (u crvenomkrugu) unutar magneta(rotora) dobro očistite/obrišite na suvo.(Važno prilikom montaže)

Slika%2012_zpssgu2dnpf.jpg          Slika%2013_zpsbuxvz4ly.jpg

 

Ako smo stigli do ove tačke nije loše vizuelno pregledati valjke (5),da nemaju neka oštećenja na sebi, a isto tako i opruge (6) samo pazite na naše „klipčiće (7)” da ne polete tamo gde ne treba.Mislim da je nepotrebno naglašavati da svi ovi delovi treba lagano bez otpora da se kreću na svojim „radnim mestima”. Prilikom vraćanja valjaka (5) na mesto pomozite sebi nožićem da bi  klipčić (7) zadržali utisnuto u rupi gde i treba da bude a da drugom rukom lako prinesete valjak (5) radi postavljanja.Pošto ste sve elemente pregledali (zaključili da su ispravni) i postavili na mesto vratite onaj lim (11) -poklopac na svoje mesto i pažljivo okrenuvši kvačilo smestite na magnet,centrirajte otvore za vijke (8) ,pa možete i da ih postavite,i pritegnete samo malo.

Tu bih vam opet skrenuo pažnju na detalj da ti naši lepi valjčići (5) prosto obožavaju da skliznu iz svoga ležišta a sa njima i elementi (6 i 7),naravno onda kada smo već stegli ona 3 imbusa,i pre nego uspemo zupčanik postaviti na svoje mesto.Rešenje je možda privremeno ubaciti,jedan čep od plastične boce......Prevremeno ispadanje istog sprečite lepljivom trakom ili pažljivim rukovanjem pri radu.... :care:

Untitled%20-%2046_zpsvmlsyeo3.jpg    Untitled%20-%2047_zpsy0egyli8.jpg

 

Tri imbus vijka M8 (8. 8) su kod mene služila za ovaj spoj,ali pošto sam ja u glavi imao neku informaciju da su oni u originalu čvršći,potražio sam  takve. Nabavio sam vijke M8 (12.9).Dužinu vijaka  (stablo) sam skratio na 17,5mm (objašnjenje kasnije u tekstu)

 

Untitled%20-%2048_zpszbmftxer.jpg

 

Za one koji možda neznaju....

 

·         M neki (8. 8) vijak sa zateznom čvrstoćom oznake 8.8

·         prvi broj x 100 = 8 x 100 = 800 N/mm2 = Rm (maksimalna čvrstoća) je oko 8,1 Kp/mm2

·         prvi broj x drugi broj x 10 = 8 x 8 x 10 = 640 N/mm2 = Re (granica elastičnosti)

·         Maksimalni momenat zatezanja 25 Nm (2,5 Kgm)

·         M neki (12.9) vijak sa zateznom čvrstoćom oznake 12.9

·         prvi broj x 100 = 12 x 100= 1200 N/mm2 = Rm (maksimalna čvrstoća) je oko 12,1 Kp/mm2

·         prvi broj x drugi broj x 10 = 12 x 9 x 10 = 1080 N/mm2 = Re (granica elastičnosti)

 

·         Maksimalni momenat zatezanja 45 Nm (4,5Kgm)

 

Pre montaže navoji namazani sa „LOCTITE 243” koji je po fabričkim specifikacijama otporan na ulje čak i pri povišenim temperaturama. Nakon postavljanja vijci zategnuti moment ključem na fabrički deklarisanih 20Nm.

Sledi vađenje onog plastičnog čepa i postavljanje zupčanika na mesto u kvačilu,i upotreba žice „sigurnosti” ( Slika 9.),a vezivanje služi da zupčanik nebi ispao iz kvačila,tako da svi njegovi delovi ostanu u potrebnom položaju.Ja sam ga osigurao,pošto sam imao još nekih stvari da odradim,inače ako nemate nameru ili potrebu da radite sledeće korake,nije potrebno vezivanje (samo rukama držite yupčanik na mestu u kvačilu),možete pristupiti montaži.

 

 

Hteo sam nekako da se obezbedim od ponovnog  samostalnog popuštanja“vijaka na spoju magnet/kvačilo pa je izbor pao na varenje,

(tačnije treba pecnuti krajeve vijaka u magnetu) Tu dolazi do izražaja gorespomenuta dužina vijka od 17,5mm (da bi samo malo virio iz tela rotora)

 

 

Od aluminijske trake sam ubacio zaštitu za megnete  (Slika 14. slika,rađena posle završetka varenja i čišćenja) i vijak M12 u otvor na sredini magneta,isto radi zaštite zbog varenja)

Slika%2014_zpselrmkfmv.jpg

 

 

Ako rešite da odradite ovaj deo kao što sam ja radio,obavezno „masu” aparata za varenje postavite direktno na magnet (Slika 15.),da prilikom uspostavljanja el.luka nebi došlo do varničenja negde u sklopu kvačila.

Slika%2015_zpsswqvbcn4.jpg

 

 

Kada „pecnete” sva tri vijka,očistite sve maksimalno. Gotov, očišćen sklop,spreman za ugradnju. Slika 15.1

Slika15-1_zps2jlyo74b.jpg

 

 

 

Slika%2016_zpsr09uyvf2.jpg

                               

 Slika 16. Dobro očistite/odmastite i konus na radilici (1.) tu će „leći” konus od magneta/rotora generatora koji ste već ranije lepo očistili/odmastili)Naglasak je na odmašćeno,pošto se tu sila pokretanja motora prenosi frikcijom (trenjem), a mislim da je svima jasno da bilo kakva masnoća baš i ne pomaže trenju...   :)

Sada stavite LOCTITE na navoj u radilici (3.)plava tečnost ). Na cilindričnom delu radilice (2.) postoji otvor,preko njega se podmazuje ležaj zupčanika pa i sklop kvačila.  Kada je slikano nalazio se baš na donjoj strani pa se ovde ne vidi (ali da znate)

 

Postavite sklop na mesto(Slika 17.)

Slika%2017_zpsfhl6s8pl.jpg

 

Pazite da se pravilno uzube zupčanici (1.). Vijak sa LOCTITE-om (2.) postavite na mesto i dotegnite,što bi rekli rukom do kraja.Pre konačnog stezanja,možete proveriti dali funkcioniše sve ovo onako kako treba.Veliki zupčanik na jednu stranu treba slobodno da se okreće,a na drugu treba da okreće radilicu sa rotorom generatora.Baš se može desiti da se rotor okrene a radilica ne,pošto ta frikciona veza još nije ostvarena u onoj meri u kojoj je to potrebno.

***Ako ovo radite pazite na prste,nemojte ih držati blizu mesta u crvenom krugu.

 

Najsigurnija varijanta okretati ,hvatajući samo magnet.  :stabre: 

(Poz2 , slika 17)

Untitled%20-%2058_zpslskcasy3.jpg

 

Ako vam izgleda sve u redu,moment ključ u ruke,sa gedorom 17,i kao pomoćnik krstasti odvrtač (šrafciger)

Slike 18. i 18.1,verujem da će vam sve biti jasno.Šrafciger je tu da blokira ceo ovaj sklop, da možemo zategnuti vijak (M12x1,25) odgovarajućim momentom,koji je po fabričkoj specifikaciji:  110-130 Nm, prevedeno na naški oko 13 kila.

 

Taj moment zatezanja obezbeđuje,potreban čvrst spoj na konusu radilice.

*Prilikom ovog posla pazite da šuplja osovinica (slika 18.1 poz.1) sa zupčastim parom na sebi bude na svom mestu,onoliko duboko u svom ležištu koliko je potrebno. (da nije tek malo u svom ležaju pa da može da se iskosi prilikom zatezanja vijka i napravi neku štetu u kućištu)

 

*Za one sa manje iskustva 130 Nm baš i nije tako malo (da se ne iznenade ako moment ključ, još uvek neće da odreaguje,a ja zatežem vijak),to vam dođe kao sila od nekih 13kg na ručici dužine 1metar. A moment ključ nema toliku ručicu.   :lol3: 

 

Slika%2018_zpsq43cai06.jpg   Slika%2018-1_zps6pn9jkas.jpg

 

 

 

Označeni delovi na slici19. su vam i vođice za montažu dekle (poz. 1) a (poz.2) je osovina i vođica)

 

Slika%2019_zpsjdvebx3h.jpg

 

Naravno alat koji se vidi na slici tu više nije potreban.

 

Pošto smo sve dosada odradili kako treba,očistili dobro površine na koje naleže zaptivač ,ostaje nam da pripremimo deklu sa statorom generatora,za montažu.Nanesemo sloj silikona na mesta koja treba da zaptivaju,i pažljivo postavimo deklu.

Nemojte se iznenaditi ako vam magnet rotora „istrgne” deklu iz ruke,ipak je to magnet koji privlači svoj deo statora

 

Untitled%20-%2067_zpspdttkcxl.jpg

 

Silikon sam naneo na zaptivač,pošto mi je tu bilo lakše-pristupačnije.

Ako je sve na mestu trebamo samo zategnuti vijke od dekle, (višak silikona možete očistiti odmah ili kasnije,kako vam draže) ,potom postaviti i povezati kabel od generatora.

 

Nemojte zaboraviti onu šelnu (držač) kabla iznad pogonskog lančanika,tj. kabel postaviti u njega.(Slika 3-1)

 

Slika%203-1_zpsfoeyjrbe.jpg

 

Vratimo zadnji deo dekle,postavimo menjačku polugu,i mislim da je tu skoro kraj.

Ako smo sve vratili kako treba postezali sve vijke,povezali kabel generatora,izvadili daščicu ispod nogara,proverili nivo ulja (po potrebi dosuli) ,ostaje nam samo da palimo mašinu.To ne treba predstavljati  problem, trebalo bi sve da bude u redu i tiho u radu. (mislim normalno tiho,bez kuckanja i sličnog zvuka)

Malo pustite da se zagreje,gasite pa,posle nekoliko sati proverite na eventualno curenje ulja,ako je sve ok. vratite oklop....dalje možete kako hoćete.

 

 

 

*** SETI SE: Proveri nivo ulja posle završenog posla i po potrebi sipaj. ***

 

 

**Za svaki slučaj sledećih nekoliko dana još proveravajte eventualno curenje ulja.

 

:sampion: 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 128 postova
  • Lokacija: Pancevo
  • Motocikl: vfr rc36

A sta cemo sa tim zavarenim srafovima kad bude trebalo da se skida sledeci put? A visak silikona sa unutrasnje strane koji ce da upadne u sito uljne pumpe? A taj centralni sraf zaliven lepkom za srafove ko skine sledeci put... A tek blokiranje zupcanika srafcigerom?

 Lepo je to sto hoces da nekom pomognes sa ovim postom ali trebao si velikim slovima na kraju da napises JA SAM URADIO OVAKO ALI NE ZNACI DA I VI TREBATE

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • :), 5943 postova
  • Lokacija: Nova Pazova!
  • Motocikl: Bicikl

Srafovi se nevare nego se pertluju tackasem,magnet odvijas i zavijas dobrim pistoljem,to se na naski vika fraj lauf a ne starter cluch,zupcanik to jest naldgnu povrsinu rolnica treba ispolirati.al dobro moze i tako

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 36 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: SUZUKI GS500F

A sta cemo sa tim zavarenim srafovima kad bude trebalo da se skida sledeci put? A visak silikona sa unutrasnje strane koji ce da upadne u sito uljne pumpe? A taj centralni sraf zaliven lepkom za srafove ko skine sledeci put... A tek blokiranje zupcanika srafcigerom?

 Lepo je to sto hoces da nekom pomognes sa ovim postom ali trebao si velikim slovima na kraju da napises JA SAM URADIO OVAKO ALI NE ZNACI DA I VI TREBATE

1. Šrafove ću ako baš treba zabušiti malo pa ću ih izvaditi,i to lakše nego ako se zalome  

2. Viška silikona mislim da nema puno,a verujem da ako ga ima neće nigde da ide sa tog mesta,pošto sam predhodni jedva skinuo.

3. LOCTITE,jeste za osiguranje navojnih spojeva,a nigde ne piše za njega da posle njegove upotrebe nemože da se rastavi spoj,potrebna je možda 20-30 posto veća sila za otpuštanje,a na kraju krajeva može se i zagrevati šraf pa onda otpustiti...

4.Ništa nije falilo ni šrafcigeru,niti zupčanicima,ništa nije polomljeno,iskrivljeno,sve je rađeno bez trzanja,lupanja,itd i urađeno  :jee1:

Koliko se sećam nigde nisam napisao da ovo neko mora ovako da radi.....ovo je jedan opis u rubrici Sam Svoj Majistor,koja ne obavezuje ili sili ikoga.   :)

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2288 postova
  • Lokacija: Podravska pripizdina u HR
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

boban ti je manje više sve dobro rekao .. a i bokilić također .. ;) .... jer u ovom slučaju nije riječ o različitim načinima da se naprai isti posao, već o ispravno-neispravno ...  :takoje:

 

inače, loctite 234 je kemijski osigurač srednje "jačine" .. i nanosi se u vrlo tankom sloju na određenom mjestu na šarafu u obliku prstena širime 2-3mm .. a ovo što si ti napravio je strašno ..  :stabre:

 

Postoji i alat za blokiranje radilice, pa se to ne radi sa šarafcigerom ... ;)  ... OK, tvoj motor.. tvoj posao, pa da nešto i zajebeš, zajebo si sebe, ali i dalje nije ispravno ... i alat se može napraviti gotovo džabe,nije nužno da ga kupuješ kod Suzukija..  :takoje:

i za otpuštanje šarafa na radilici se koristi pneumatika... i šaraf je dole časkom ..  :takoje:

 

ima još sitnica... kao što je radapciger i koješta... ali neda mi se danas ... nedelja je ..  :)

 

ne vjerujem da ovdje netko želi omalovažavati tvoj posao .. samo ti želi skrenuti pažnju na nepravilnosti ..  :takoje:

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • -+-, 1005 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha ♥

Aj ja cu da pohvalim majstoriju u kucnoj izvedbi...Licno ne bih vario, ne vidim ni svrhu 234-ke kad si na kraju zavario srafove..Meni ne smeta upotreba srafcigera za blokadu, kada ja to radim licno koristim srafciger koji vise upada/naleze na zube, naravno da postoji alat...

Ono sa cime se najvise ne slazem jeste stari dihtung nafilovan sa diht masom

 

Nego, jel ta masina otvarana, upada mi u oci diht masa na spoju blokova...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 36 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: SUZUKI GS500F

Srafovi se nevare nego se pertluju tackasem,magnet odvijas i zavijas dobrim pistoljem,to se na naski vika fraj lauf a ne starter cluch,zupcanik to jest naldgnu povrsinu rolnica treba ispolirati.al dobro moze i tako

He,he,pa iskreno ,mislim da nemaju svi pri sebi pištolj za rad, (bar mi obični amateri),i brat bratu ako se već kod nas vika,onda je kvačilo za start bar "naškije" od nemačkih i engleskih izraza,ali  u biti nema veze kako se vika,važno da svi kojima treba razumeju o čemu se radi.A mi ćemo ako i dalje bude ovako toplo da vikamo pivce za živce.   :care:

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 36 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: SUZUKI GS500F

I da bude jasno,ne smetaju mi komentari oni samo mogu biti dobri, i poučni za sve koji ih čitaju.Što više komentara u stilu ovako je dobro/loše...itd,rezultat će biti konstruktivniji

Ja nisam neki stručnjak,imam koju godinicu iskustva sa mehanikom,i kao što reče  

      -ivica744  "sa raslpolozivim alatom" i

      -Golub "u kućnoj izvedbi"

Znači to mi je šta mi je,snađi se sa tim što imaš...   ;) 

I da odgovorim Golub-u:

Dobro ste primetili,diht masu,rađena je mašina pre nekoliko (5-10K neznam tačno) kila kilometara,a onda su stezana i dotična 3 imbus vijka sve sa Loctite-om zajedno..... 

:jee1: 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1146 postova
  • Lokacija: Sr.Mitrovica
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000

Ha ha ne mogu da verujem isti motor isti problem pre mesec dana radio isto samo sto su se meni pojele rolnice i proklizavale tako da sam zamenio za nove.Hteo da postavim temu ali od posla nisam stgao.

Sto se tice lepka odvrne se sa pistoljem najobicnijim elektricnim(bitan je samo taj prvi udar da bude jak-mislim na okret).Ja sam blokirao imbus kljucem jer pasuje perfektno i mislim da nema sanse da se nesto osteti.Nisam vario ona tri sarafa,ali sam se dosta namucio da onaj glavni nategnem do 125Nm(morao racnu da produzavam sa cevi-a mislio sam lako cu).Skidao sam bez radapcigera-napravio drugar od nekog sarafa sa sitnim navojem isekli ga i napravili zarez i samo ga uvrnuli unutra,posle onaj fabricki saraf na njega i silazi bez problema.

Jedino sam skinuo stari stari dihtung i napravio po njemu novi i ostavio ga za uzorak.

Sve u svemu to je to.

p.s.kolege sto su dale primedbe mislim da nisu nista lose mislili ipak su oni majstori i verovatno su im se dogadjale kojekave gluposti i razni slucajevi pa samo komentarima skrecu paznju na to,inace za rubriku sam svoj majtor mislim da si odradio dobru stvar,pozdrav i sve najbolje :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 20 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 400

Hm trebalo mi nesto pa naleteh na ovu temu!!Bravo Orphan  Vecina ovih ovde nikada nije ni videla kljuc(ni ulje neznaju da zamene) o filter I da ne pricam kad im se probusi guma guraju do vulkanizera......itd da ne duzim svaka cast, sa prirucnim alatom I znanjem moze svasta da se uradi,Lako je uraditi posao sa specijanim originalnim alatima originalnim delovima.Ipak je ovo majka Srbija I moramo da se dovijamo da  bi posao bio zavrsen I da bi se vozili :takoje: 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1318 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

A sta cemo sa tim zavarenim srafovima kad bude trebalo da se skida sledeci put? A visak silikona sa unutrasnje strane koji ce da upadne u sito uljne pumpe? A taj centralni sraf zaliven lepkom za srafove ko skine sledeci put... A tek blokiranje zupcanika srafcigerom?

 Lepo je to sto hoces da nekom pomognes sa ovim postom ali trebao si velikim slovima na kraju da napises JA SAM URADIO OVAKO ALI NE ZNACI DA I VI TREBATE

 

 

Covek nikakvu fatalnu gresku nije napravio....dobro malo sam se najezio kad je blokirao magnet srafcigerom preko prenosnog zubcanika...al aj sad nista nije polomio....

 

Nego da ja tebe bipam sta se desava sa viskom silikona pri spajanju centralnih blokova ili deklova kako ih ko zove....jer oni i fabricki idu samo na silikon.....

 

Inace dobar silikon tipa victor reinz i kad se stavi malo vise ne spada....visak odpada sa losih silikona  tipa abro i sl.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 200 postova
  • Lokacija: Subotica
  • Motocikl: vfr750f rc24,rc-36

A sta cemo sa tim zavarenim srafovima kad bude trebalo da se skida sledeci put? A visak silikona sa unutrasnje strane koji ce da upadne u sito uljne pumpe? A taj centralni sraf zaliven lepkom za srafove ko skine sledeci put... A tek blokiranje zupcanika srafcigerom?

 Lepo je to sto hoces da nekom pomognes sa ovim postom ali trebao si velikim slovima na kraju da napises JA SAM URADIO OVAKO ALI NE ZNACI DA I VI TREBATE

Tema jeste stara,ali nemogu da izdrzim da ne dodam nesto.Orphan skidam ti kapu,super si odradio posao :takoje: Plavi loctite se moze popustiti,a i crveni loctite se moze popustiti,mada se u njega kunu da sto sa njim zalepis kao da si zavario....Posto vidim da i ti vozis vfr-a,da nam lepo objasnis kako bi ti resio popustanje sarafa na frajlaufu od vfr-a?Vrlo dobro znamo(ovo se odnosi na one koji poznaju svoj motor))da je na vfr-u boljka frajlauf.U 99% slucajeva pukne zato sto popuste ona tri sarafa,koja su u fabrickom manualu,navedena da se lepe lepkom za sarafe.Posto na vfr-om frajlaufu ne postoji opcija za zenkovanje ili pertlovanje sarafa,jedini nacin je da lepis ili pecnes var na glave sarafa.Kad treba menjat rolnice,jednostavno obrusis var i popustis sarafe.Kad montiras nazad,kupis nove sarafe.Ja sam moje sarafe osigurao tako,i evo treca godina se vozam  :) Ako ti znas neko bolje resenje,ja cu te vrlo rado saslusat i primit tvoj savet  ;) Pozdrav. Jos nesto da dodam,umesto srafcicera uzmes jedan novcic(recimo od 5 dinara)i gurnes izmedju zupcanika,tako neces nista ostetit.

post-27589-0-20355300-1484926001.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja