Jump to content

Moto Zajednica

Potrebna mi je pomoc pravnika ili nekog ko se razume vezano za zaposljavanje

Recommended Posts

  • Tutti Frutti, 668 postova
  • Lokacija: ...
  • Motocikl: Pojela Maca

Naslov mozda nije najpreciznije opisao sta me zanima,ali evo sad cu natenane.

 

Naime,imam firmu i 01.08.2015 sam zaposlio radnika koji je bio uredno prijavljen na birou za zaposljavanje i kao poslodavac,stekao sam sve uslove na subvenciju pri zaposljavanju tj na odbitak placanja doprinosa na tog radnikau iznosu od 60%(mozda gresim za procenat,ali to nije bitno za nastavak price).

 

Sve uredno prijavljeno,predato i sve ok.Svakog prvog u mesecu se plata pusta na racun zajedno sa doprinosima,a onda negde polovinom sledeceg meseca,meni stigne obavestenje iz poreske uprave iz Beograda da je ostvarena olaksica tog i tog iznosa koji oni meni vrate na racun.

 

Medjutim,sad je nastao problem,jer su iz lokalne poreske uprave pronasli smetnju zbog koje necu vise imati pravo na olaksicu i moram vratiti sve prethodne.

 

Problem je navodno u tome,sto po tom nekom zakonu ,

-da bi ostvarili olaksicu na doprinose pri novom zaposljavanju radnika,broj radnika posle 31.03.2014god nije smeo da se smanjuje.

 

Znaci da bi bila ostvarena olaksica pri novom zaposljavanju,nisam smeo da otpustam radnike posle 31 marta 2014god.

 

E sad,meni je jedan radnik otisao u penziju i odjavljen je 07.04.2014

Nije otpusten ili neznam kako da napisem,nego je stekao uslove za penziju i odjavljen je.

 

Mene sad zanima,jer posto sam privatnik duzi niz godina i poucen sam dosadasnjim iskustvima,da svako tumaci zakon kako mu odgovara i kako mu se nakrivi,da li neko bas dobro poznaje materiju i moze odgovorno da mi kaze sta se desava u ovakvim slucajevima.

 

Nije problem da platim savet ili informaciju,samo da budem nacisto sta je i kako po zakonu,jer nebih da ispastam zbog necijeg neznanja i neupucenosti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1543 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Druže,

nažalost, slovo zakona u pomenutom čl. 45 Zakona o doprinosima za obavezno soc. osiguranje kaže (st. 5):

 

"Олакшицу из става 1. овог члана може остварити послодавац ако се заснивањем радног односа са новозапосленим лицем повећа број запослених код послодавца у односу на број запослених на дан 31. марта 2014. године"

 

S obzirom da je jedan zaposleni otišao u penziju 7.4.2014. godine, time se novim zapošljavanjem nije povećao ukupan broj zaposlenih u tvojoj firmi, nego je ostao isti (jedan otišao - jedan došao). Da u nastavku ovog stava piše, recimo, osim u slučajevima tzv. prirodnog odliva broja zaposlenih (smrt, penzija, gubitak poslovne sposobnosti) onda bi ti bio u pravu ali ovako, bojim se, da je mrka kapa. Da se razumemo, ne kažem da je to pravedno nego da se zakon tumači na ovaj način. A pravo i pravda se vrlo često ne poklapaju >:(

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Tutti Frutti, 668 postova
  • Lokacija: ...
  • Motocikl: Pojela Maca

Da,ovaj clan zakona mi je jasan i razumem,ali poznavajuci ovdasnje zakonodavce,znam da uvek u svakom zakonu postoji solucija koju mi obicni smrtnici obicno neznamo i nismo upuceni,vec idemo linijom manjeg otpora "plati i cuti".

 

Zato sam postavio temu ovde,jer znam da ima masa skolovanih ljudi svakakvih profesija i nadajuci se da ima neko ko zna malo vise od onoga sto je dostupno svima,jer neverujem da sam jedini slucaj u celoj drzavi pa da treba dopuna zakona zbog mog slucaja,jel pretpostavljam da je neko vec bio u ovakvoj situaciji i da je to ispeglano na neki nacin zakonom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.


  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja