Jump to content

Moto Zajednica

Pitanje CBR F3

Recommended Posts

  • lone wolf, 514 postova
  • Lokacija: Kumane(prašnjavi drumovi Banata)
  • Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R

Imam par pitanja,skoro mi se desilo kada sam se cimao po gradu(baš vruć motor,palio ga i gasio jedno pet puta) da mi se desilo da motor malo trokira(kao da radi na tri cilindra) dok ne dobije malo gasa posle svakog paljenja a u poslednje vreme je tako radio na prvo paljenje(nekih 15s).

 

E sada pošto ovaj model ima pun k. creva za vazduh(jednom nisam prikopčao malo crevo što dolazi od napred i motor je trokirao kao lud) i neki elektro ventil vazduha(kroz njega ide vazduh dok je na nižim brzinama) uzeo sam očistio sam glavni filter i onda sam uzeo jedan manji plastični da očistim(spaja creva) i kako sam dunuo kroz njega tako je neki sunđer izleteo(bio truleks) napolje pa me sada interesuje da li to ima neke veze što sada nema tog sunđera?

 

Posle toga motorče je malo življe u niskim obrtajima kada mu se fest zavrne gas u mestu što mi je normalno jer je glavni filter baš bio prljav.

 

Posle toga sam prešao 300km svakakve vožnje bez problema(mislio sam da sam rešio problem) i danas dok sam izlazio iz grada opet motor bio vruć zbog gužvi krenuo da trokira do nekih 4-5k obrtaja i onda radi normalno i to je tako trajalo dok nisam izašao na otvoreno malo mu dao po gasu i sve je bilo ok,posle toga prešao 50km.

 

A moje drugo pitanje bi bilo da li svećica može da pravi takav problem(ko zna kada su menjane) da ponekada ne radi kada je vruć motor(tj. kako joj se ćefne) ili mi se neki gremlin zavukao među ta creva ili negde drugde i kako da proverim taj ventil?

 

P.S. Karburatori su prošle godine kompletno remontovani,potrošnja je normalna i ide kao blesav.Slično je trokirao kada mi je regler bio na izdisaju tj. nije punio(kontam prazan akumulator) pa sam staviio Joškin.

 

Hvala unapred na odgovorima! :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1435 postova
  • Lokacija: KLADOVO, KLADOVO, KLADOVO
  • Motocikl: Mali Plavi Zeka S '06., VFR 800 V-Tec '02., TL 1000s '97., FJR 1300 '02., Gillera Runner FXR '02., Peugeot Vivacity. Suzuki AY 50 Katana - za sada... I SVI LEPI!!!

Dok jos nisi pitao konkretno u vezi svecica, pomislio sam bas na njih.

Da, veoma je moguce da su omatorile, i da im se promenila toplotna vrednost (opala im je). Pokusaj, za pocetak da ih skines i podesis zazor na istima, ili odmah ugradi nove, odgovarajuce, sa odgovarajucim zazorom.

POZZZ, i da sto pre resis problemcic... :zdravo:

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • lone wolf, 514 postova
  • Lokacija: Kumane(prašnjavi drumovi Banata)
  • Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R

Aham to me samo interesovalo da li mogu one ovako da zezaju pošto od kada vozim motore(sedam godina) nikad nisam imao problema sa njima.

 

Javljam šta sam uradio kada ih zamenim. :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • lone wolf, 514 postova
  • Lokacija: Kumane(prašnjavi drumovi Banata)
  • Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R

Pre svega da kažem da sam bio zamenuo svećice krajem oktobra vozikao se tu i tamo bez problema,zatim je stojao motor mesec i po dana(sa neke tri litre goriva)do pre neki dan,usuo još toliko provozao se bez problema,parkirao ga...kad ono danas...

 

...sličan problem od ranije,upalio ja lepo motor laganica vožnja nekih 15km do susednog mesta(temp malo manje od pola,vozio po gradu) stao ugasio najnormalnije...prođe deset min da upalim on opet ko da radi na tri cilindra,trokira u nižim obrtajima(kao kada juga jebu platine :D)i čim pređe tu negde 4,5 rpm radi ok i tako me zezao oko 1km u međuvremenu sam mu dao po gasu pa je prestalo.

 

Zatim opet se malo vozikam pali/gasi par puta radi ok,parkiram i opet deset min pauze palim i ovaj put zeza ali jedva da se primeti(drugar koji je vozio iza mene je rekao da se malo osetio benzin u izduvnim gasovima).Zatim sam otišao do benzinske sipao gorivo radio slično 20m prestao i do kuće sam ga pržio skoro pun gas...radi super,turirao ga u dvorištu palio gasio 10X manjivao ga da se ohladi,čak sam i tresao kablove od svećica dok radi motor i sve je radilo super....a ja da poludim hebe me neki gremlin povremeno a ne znam gde da ga tražim više. :stabre:

 

 

Zato molim nekog iskusnog da me posavetuje šta da proverim više.

 

Takođe me interesuje par stvari,za sada mi ovo pada na pamet.

 

1.Da li je moguće da ovako može da zeza odušak u rezervoaru ako je začepljen posle 15km(pre vožnje sam proverio koliko imam goriva)?

 

2.Da li glavni filter vazduha ako je prljaviji može ovako da zeza(napomenuo bih kada je hladnije i kada je prvo paljenje,kada povučem sauh do kraja motor jedva radi nekih pet sekundi pa tek onda postepeno poveća obrtaje i kada ga turiram sa naglim okretanjem ručice malo ima knedlu na 1,5-2,0rpm)

 

3.Da li pumpa goriva,filter goriva(rezervoar mi nije zarđao) mogu stvarati ovaj problem(ponekad)?

 

4.I ono na šta možda sada najviše sumljam su karburatori iako sam ih pre nekih 7k kilometara radio(menjao mi je mastor o-ring lončića kao i neke T račve gde mi je curelo gorivo,očišćeni i urađenda sinhronizacija).Na to sumljam iz jedinog razloga da su te gumice bile lošijeg kvaliteta i da ih je benzin načeo pa da su krenule da se raspadaju i onda da su nešto zaprljale(šta tačno,da obratim pažnju kad ih budem skidao) u carbu i da temperatura utiče na to nekako.Ulje ne smrdi na gorivo i da li ako preliva gorivo treba da curi na ono crevo dole(na to još nisam obratio pažnju samo pitam)?

 

5.Kablovi onaj elektroventil što sam spominjao gore...instalacija...na šta da obratim pažnju?

 

6.Gorivo da je bilo loše pošto sam bio pred kraj rezervoara,simptomi?

 

Hvala unapred na odgovoru,znam da ima poduže teksta. :neznam:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 530 postova
  • Lokacija: Zrenjanin - Pertovgrad - Veliki Bečkerek - Nova Barselona
  • Motocikl: Honda CRF 1100 Africa Twin adventure sport

Pokušaj da ustanoviš koji ti cilindar ne radi. Iako si stavio nove svećice ne mora da znači da su sve ispravne. Danas ima svega da se kupi. Ja sam na prethodnom motoru promenio sve 4 svećice i posle 500km jedna mi je pukla. Kreramički deo je pukao uz duž. Svećice su bile NGK ako je to bitno. Koje si svećice stavio? Gde si ih kupio? Da li su te preporučene za tvoj motor?

 

Karburatori. Koliko sam ja razimeo ti si samo promenio gumice na ločićima i sinhronizovao karburatore. Da li si ih očistio, pregledao membrane, naštelovao nivoe. Zameni filter goriva. Možda ti je rezervoar korodirao pa ta rđa dospe u karburatore i onda džaba što si ih srevisirao pre godinu dana.

Mali savet: Motor preko zime uvek drži sa punim rezervoarom goriva do čepa. Tako ćeš rezervoar zaštiti od korozije.

 

Obzirom da ti je drugar rekao da se oseća benzin u izduvnim gasovima, verovatno ti jedan karb preliva.

 

Dakle prvo pregledaj da li je struja, kada eliminišeš struju pređi na dovod goriva. Jednu po jednu stvar eliminišeš dok ne rešiš problem.

 

Kreni sad polako redom (korak po korak) da vidimo do dokle ćeš stiići.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1435 postova
  • Lokacija: KLADOVO, KLADOVO, KLADOVO
  • Motocikl: Mali Plavi Zeka S '06., VFR 800 V-Tec '02., TL 1000s '97., FJR 1300 '02., Gillera Runner FXR '02., Peugeot Vivacity. Suzuki AY 50 Katana - za sada... I SVI LEPI!!!

Po mom licnom iskustvu sa takvim simptomima, u pitanju je neki od karburatora. Ne zatvara ti plovak u loncetu, pa dok iskaslje visak goriva radi kao na 3,5 cilindra. Pokusaj za pocetak da izdreniras loncice i izbacis visak goriva iz njih, kao i vodu, djubre i ostatak kojecega iz istih, zatim ih kucni necime nekoliko puta spolja i pokusaj da startujes i provozas motor.

Verujem da sam na pravom putu da ti pomognem.

POZZZ!!! :zdravo:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • lone wolf, 514 postova
  • Lokacija: Kumane(prašnjavi drumovi Banata)
  • Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R

To je i caka nikad nisam siguran kada će trokirati,pre zamene svećica počne da trokira kada mu se ćefne(obično kada je vruć)prestanem kada mu dam po gasu,kasnije je počeo da trokira pri manje više svakom prvom paljenju(sa sauhom) pa bi radio ok.Zatim sam zamenuo svećice(kupljene direktno od mass-a,po katalogu) vozao se cele zime bez problema(otud prazan rezrvoar :moto3: ) sve do sad.

 

Što se tiče karburatora ja sam platio majstoru(kasnije sam skontao da je kreten) da se to sve odradi e sad da li je to i uradio ne znam.Rezervoar je bez rđe tako da smeća od toga čisto sumljam da ima u carb-u,dok se ne otvori neću znati(to ću prepostiti nekom dobrom majstoru) moguće da ima smeća,pa da nešto zaglavi u carbu(a sa obzirom da se i oni greju malo se raširi materijal,malo prljavštine i eto predpostavljam samo da tako temperatura mašine može uticati :neznam: )

 

Sutra ću promenuti filter goriva,možda ispustim lončiće a pre svega pregledati punjenje iako mi je Joška stavio neki fancy regler sa neke dodatne dve žice(ne opterećuje stalno alternator msm itd.).Kada mi je crkavao regler imao sam identične simptome samo konstantne u nižim obrtajima nije punio a u većim jedva i tu je radio ok.

 

Javim šta sam sutra uradio :zdravo:

 

P.S.

 

Samo bih još pitao da li se mogu čistiti/kako ovi mali filteri sa slike(ako ne gde da ih nabavim) kao i solenoid i da li ima nekog uticaja što sam na jednom isterao propali sunđer?

 

To je sastavni deo sistemaDirect Air Induction koji često ume da zeza kod ovih modela,ima svrhu da motor bude mnogo živahniji za razliku od svog predhodnika CBR f2.Dok radi,radi super a kad nešto makar i crevo jedno da se raskaći motor odma trokira ista je situacija ako ne radi brzinomer odatle dobija info(to kažem ako neko bude čitao temu da zna,pošto jako malo o tome ima na srpskom)

 

Dsc03604.jpg

 

DAI3.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 614 postova
  • Lokacija: Beograd/Užice
  • Motocikl: Honda Shadow 750 Black Widow

Ja sam imao slican problem na CB1, od negde pred kraj prosle sezone krenuo motor da zeza slabo radi na niskim obrtajima, tj radi neko vreme pa se ugasi, bez obzira da li je vruc ili ne, ler gas sam zavio do kraja da bi radio, cim zavrnes gas kao sto rece preko 4.5k sve ok, zimus probao da upalim, jedva, krenem da pregledam nadjem ispod rezervoara konektor sa 3 zice jedna otpala prespojila na drugu koja se drzala na jednoj licni istopilo konektor 0stabre.gif razmrsim kabl skontam da vodi u desnu stranu agregata, zamenio konektor sredio zice, upalio na cvrgu spustio na 1.2k obrtaja ler, radi kao sat. Takodje proveravao svecice garave bile haos zazor manji nego propisan, ali ipak je upalio na kraju i sa njima. Kod tebe mozda ne bude slucaj ali isproveravaj instalaciju svakako. 1zdravo.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • lone wolf, 514 postova
  • Lokacija: Kumane(prašnjavi drumovi Banata)
  • Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R

UPDATE: :D Danas sam prvo uzeo i pregledao sve bitnije kontakte nijedan nije nagoreo,zatim sam očistio odušak rezervoara,filter goriva i tako to sve čisto...struja mislim da je ok puni kako treba.

 

Zatim sam uzeo da pogledam ova creva kad ono crvena i žuta strelica(sa slike) zaokrenute. :zbunjen: Moguće da sam ih zamenuo kada sam zadnji put tu čačkao(kad sam pokrenuo temu).A da je jučerašnjih 20C doprinole tome da motor bude topliji(cele zime se voza po hladnom do 10C) pa mu je bilo teže da povuče sa te strane vazduh a kada ubrzam proradi.

 

 

Onda sam skinuo svako božije crevo i očistio ga bogami bilo je smeća prašine,peska i pre tih malih vazdušnih filtera a i posle što me brine ponajviše.Takođe sam u tom vazdušnom ventilu pronašao parče sunđera koje je malo blokiralo dovod vazduha,možda me i to zezalo. :zbunjen: Sve u svemu provozao motor extra radi ali ako opet krene karbovi su se zaprljali 90% ne gine mi remont.

 

 

Mene sad interesuje šta kao alternativu tim malim filterčićima mogu staviti na netu ih nema pa ni preko,da mi smeće ne bi završavalo u karbu na ovaj način(hebo ih sistem)?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • lone wolf, 514 postova
  • Lokacija: Kumane(prašnjavi drumovi Banata)
  • Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R

Malo sam se raspitivao po stranim forumima i rešio sam problem,mogu da se lepo iseku na pola i da se stavi neki sunđer od nekog filtera npr. kosilice za travu ja sam našao filter od usisivača.Zatim sam ih zalepoio super lepkom i radi posao kao fabrički. :D

 

Napomenio bih da je onaj vazdušni ventil bio strašno prljav tako da i to treba očistiti posle nekog vremena.

 

Evo i slike ako se neko bude susrećao sa sličnim problemom da ne naručuje od preko jer kod nas nema nigde.

 

IMG_20150226_162316.jpg

 

:zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 530 postova
  • Lokacija: Zrenjanin - Pertovgrad - Veliki Bečkerek - Nova Barselona
  • Motocikl: Honda CRF 1100 Africa Twin adventure sport

Svaka čast.

 

Posebno hoću da te pohvalim što si okačio rešenje na forumu i kako si do njega došao.

 

Ima likova na forumu traže savete čačkaju po motoru i kad reše kvar to ne podele sa ostalima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • lone wolf, 514 postova
  • Lokacija: Kumane(prašnjavi drumovi Banata)
  • Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R

Zato i služe forumi da se razmenjuju iskustva,ovo bi preporučio da pregladaju svi vlasnici motocikala  koji imaju slične filterčiće nije čest problem al kao što vidite ume pošteno da se zaprlja pa da zeza.  :takoje:  Čujemo se ako mi motor nekim slučajem bude opet trokirao...pu...pu.. :D

 

Pozdrav! 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 65 postova
  • Lokacija: beograd
  • Motocikl: Gpz 500s-Cbr 600f

Pozdrav.Jedno pitanje,oseća mi se benzin na f2.Kada mi stoji u garaži,čim otvorim vrata tačno se oseti benzin.Šta bi to moglo da bude?

Gledao sam nigde ne curi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja